19 Temmuz 2012 Perşembe

THE BORGIAS



"büyük sultan beyazıt kardeşi cem'i roma papalık sarayı'na elçi olarak sunuyor. onun varlığının papalık korunmasının ve halkları arasında bir mutabakata öncülük edeceğini umuyor ve düşmanlarında karşılıklı bir korunma anlaşmasının olacağını düşünüyor." 

the borgias ünlü İrlanda yönetmen neil jordan'ın imzasını taşıyan bir vatikan dizisi. 1492 yılında papalık avrupa üzerinde tartışmasız bir hâkimiyet sağlamış ve tahtlar, krallıklar üzeri bir konumdadır. fakat bu iktidar ve güç beraberinde mücadeleyi, ihtirası ve entirikalarıda arttırmıştır. jeremy irons'ın canlandırdığı papa alexander sixtus, ihtiraslı bir kardinalken papa seçimleri sırasında tüm kardinallere servet dağıtmış ve bu seçim sırasında itiraz eden kardinallare bu tahtın satılık olduğunu vurgulamaktan da geri durmamış bir karakterir. 

roma'nın değişim içinde olduğu bu yıllar birçok tartışmalarında yaşandığı bir dönemdir. İspanyol kökenli bir kardinalin papalık'a yükselmesi. ispanya'dan atılan yahudilerin (murranolar) roma'ya kabul edilmesi. beyazıt'ın kardeşi cem sultan'ın vatikan'da ağırlanması. kuşkusuz katolik dininin merkezi olan ve krallara taç giydirmek ve geri almak gibi haklara sahip olan roma'nın ekonomik ve siyasi hâkimiyetini sağlamak adına yapılmıştır. 

papa o kadar yalnızdır ve etrafı o kadar düşmanlarla çevrilidir ki sığınacak tek kişi tanrı'dır. 

http://www.dizimag.com/the-borgias-1-sezon-1-bolum-izle-dizi.html 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder