20 Temmuz 2012 Cuma

"des hommes et des dieux"



TANRILAR VE İNSANLAR
a.k.a. "of gods and man"

 filmin ismi sizi kendine çekiyor. ama karşılaştığımız fantastik bir kurgudan çok uzak, maneviyatın ve huzurun dinginliğiyle yapılmış bir film. cezayir' in bir köyünde bulunan bir manastırda * keşişlerin köylüyle uyum içinde yaşamlarını ve islami bir örgütle mücadelelerini anlatıyor. filmin medeniyetler çatışması tezine karşı olduğu lambert wilson' ın canlandırdığı christian* rolünün, kuran okuması ve müslüman kültüre hakim olmasıyla ortadadır. 

bir ruhban sınıfı olarak keşiş yaşamının, sapkınlıklarla dolu olduğunu anlatan çok film izlemişizdir. ancak tarih boyunca * ruhban sınıfının düşünmek ve araştırmak için çok vaktinin olduğu ortadadır. christian karakteri bu bakış açısıyla dahil oldukları toplumu incelemekte, hatta mücahitler kendilerine silah doğrulttuklarında kurandan bir sure ile cevap verebilmektedir. 

manatırlarından başka kimseleri olmayan bu yaşlı keşişler *, filmin bir sahnesinde huzurlu yaşamlarına, bir kadeh şarap içerek ara verirler ki bu anı bir klasik müzik dinleyerek yapmaları bence fiziksel ihtiyaçlardan uzak ruhani ve beyinsel zevklere daldıklarını kanıtlamaktadır.noel' e * denk gelen mücahitlerin, manastıra saldırmaları, christian tarafından tanrının kendilerini yeniden yaratması olarak yorumlanacaktır. ancak gerçek bir hikayeden uyarlanan film, 21 mayıs 1996 yılında 7 keşişin ölmesiyle sonuçlanır. keşişler kendi aralarında tartıştıkları şehitlik kavramı semavi dinlerin aynı kökenden geldiklerini kanıtlar nitelikte mücahitler ve keşişlerin ortak noktalasıdır. 

ayrıca: 

(bkz: der name der rose
(bkz: die päpstin
(bkz: the magdalene sisters
(bkz: vision - aus dem leben der hildegard von bingen )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder