21 Temmuz 2012 Cumartesi

religulous











bill maher' in din karşıtlarına dünyayı kurtarmak için yapış olduğu çağrı. çünkü kendisi ciddi anlamda medeniyetler çatışmasının gerçekleşmek üzere olduğu düşüncesinde. filmin afişinde from the diroctor of borat yazması beni biraz şüphelendirmişti ama film gerçekten de dinler tarihi okumasıyla önemsenmesi gereken bir noktada. üç büyük dinin aynı temel esasa dayandığını ve mitolojik öğelerin antik mısırdan, hint kültüründen ve orta doğu medeniyetlerinden, perslerden etkilendiğini söylüyor. 


krishna m.ö 1000 
* marangozdur, nehir de vaftiz edilmiştir. 
* bakire bir anneden doğmuştur. 
* öldükten sonra tekrar dirilmiştir. 

pert tanrısı mithra m.ö. 600 
* 25 Aralık ta doğmuştur. 
* öldükten 3 gün sonra tekrar canlanmıştır. 
* mucizeler gerçekleştirmiştir ve kurtarıcı yol gösterici olarak adlandırılır. 

osiris' in oğlu horus m.ö. 1280 ölüler kitabı 
* bakire anne 
* anup tarafından nehirde vaftiz. 
* çölde tek başınayken kötü ruhların ayartmaya çalışması 
* hastaları, körleri iyileştirmesi. 
* su üzerinde yürüye bilmesi. 
* isa' nın lazarus u diriltmesi gibi, asar' ı diriltmesi. 
* 12 takipçisinin olması 
* carmıha gerşlmesi ve 3 gün sonra tekrar dirilerek hayata dönmesi. 




bill maher bir din karşıtı olarak, bir araştırmaya göre amerika' da % 26 ları bulan kendini hiç bir dine yakın görmeye kesimi bir şekilde organize olmaya ve korkmamaya davet ediyor. aklımıza zeitgeist gibi projeler geldi. 

ayrıca filmde bariz bir şekilde oynamalar manipülasyonlar vardır. bill maher in roportaj yaptığı insanlar genelde onun konuşmasından sonra şaşkınlık ifadesi gösteriyorlar. bu kurgu vasıtasıyla eklenen görüntülerle yapılıyor. bütün semavi dinlerin aynı kökenden beslendikleri ve karşılıklı etkileşim içinde oldukları yadsınamaz bir gerçek. insanların duyguları ve kendilerini ait hissetme, güzel hissetme ve suçluluk duyma "ihtiyaçları" dinlersel inançları kadar bireysel duygu ve düşüncelerini de barındırır. yani insanlar hissederler ve güzelliğe ulaşırlar. hangi dine ve ya tanrıya inandıklarından daha çok kendilerini gerçekleştirebilmeleri birey olarak var olmaları önemlidir. 



filmde özellikle rayting yapabilecek marjinal dini kesimlerden de bahsedilmektedir. 

örneğin tanrının iki metre boyunda ve bir galakside yaşadığını düşünen mormonlar 

* ahmedi nejat ,le görüşen, boynunda filistin bayrağı olan ve israil devletinin meşruluğunu ve soy kırımı tanımayan bir yahudi haham. 

tom cruise gibi bir çok hollywood starının dahil olduğu düşünülen bilim kurgu ürünü gibi görülen Scientology 

* yahudilerin şabat günü çalışmamalar gerektiği için ihtiyaçlarını teknolojik cihazlarla gidermeleri için kurulan bir şirket ... 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder